Állj meg és nézz körül!

Dr. Máté Gábor Kanadában praktizáló orvos, aki szenvedélybetegekkel foglalkozik immár több évtizede. Munkájában kiemelt megvilágítást kap a traumaközpontú szemlélet, amelyre saját módszert is kidolgozott az elmúlt években.
Az alábbi linken egy rövid videóban bemutatásra kerül az az átfogó és könnyen értelmezhető gondolatmenet, amellyel Dr. Máté Gábor megkísérli közelebb hozni a függőség fogalmát a hallgatósághoz.
(magyar felirat elérhető a videóban)

Pelbát Gergely, személyközpontú pszichológus, felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus jelölt, a Kék Pont munkatársa.
A következő beszélgetésben a “Tépőzár” nevű kezdeményezés kapcsán szó esik a szerhasználati zavarok természetéről, így a hallgató árnyaltabb megvilágítást kaphat e jelenség egyes elemeinek színtereiről.

https://www.mixcloud.com/kekpont/t%C3%A9p%C5%91z%C3%A1r-2022-pelb%C3%A1t-gergely-pszichol%C3%B3gus-a-tilos-r%C3%A1di%C3%B3ban/

A következő linken a “Tépőzár” program részleteiről olvashattok még, illetve a kezdeményezéshez tartozó fórumot is itt találjátok:

https://kekpont.hu/tepozar

Az “elfeledett gyerekek” kifejezés azokra a gyermekekre vonatkozik, akik szenvedélybetegségben érintett családokban nőttek fel.
Kapitány-Fövény Máté, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, a következő videóban az ilyen családok legfőbb jellemzőit mutatja be a hallgatóságnak.

Ezzel kapcsolatban további információkat, kiadványokat és anyagokat a következő oldalon találhattok:

http://kimondhato.hu/

A Drogriporter oldala segítségetekre lehet abban, hogy tájékozódjatok a szerhasználat mentén kialakuló ártalmak csökkentéséről vagy azok megelőzéséről.

A munkafüggőséget egy olyan társadalmi jelenségnek is tekinthetjük, amely sokszor “megbúvó potyautasként válthat menetjegyet” családunk életének mindennapjaiba.
Dr. Kun Bernadette pszichológus, az ELTE PPK egyetemi docense, a következő videóban a munkafüggőséggel kapcsolatosan válaszol meg számos olyan kérdést, amely segítheti a hallgatót abban, hogy tisztábban lásson a témában.

Fiáth Titanilla felnőtt klinikai és mentálhigiéniai -, illetve klinikai addiktológiai szakpszichológus magyar és külföldi börtönökben is dolgozott már elítéltekkel.
A következő podcastben arról hallhattok tőle, hogy milyen tapasztalatokat szerzett egy bogotai börtönben való munkája során, továbbá arról is, hogy Dél-Amerikában milyen formában működnek az anonim önsegítő közösségek.

https://www.mixcloud.com/radiomatsiofok/fi%C3%A1th-titanilla-a-radio-mat-m%C5%B1sor%C3%A1n-2022-si%C3%B3fok/

 Király Orsolya pszichológus, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének kutatója, egyetemi adjunktus. A következő beszélgetésben, a Képernyővédő podcastben, halhattok arról, hogy mikor válik a játékhasználat problémássá, illetve többek között arról is, hogy mikor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy játékfüggők vagyunk-e.