Történetünk

A Drog – Stop Budapest Egyesület

1992-ben alakult, akadálymentesített székhelye Káposztásmegyeren helyezkedik el. Szerveztünk az ország egyetlen, díjmentesen hívható, anonim drogsegély telefonvonalát működteti. Online felületünk számos esetben az első találkozási pont és kapcsolat a segítséget kérő és kereső szenvedélybetegek és/vagy aggódó családtagjaik valamint a segítséget nyújtó ellátórendszer között. Mindemellett szolgáltatásainkat igénybe vehetik mindazok, akik a szerhasználattal, illegális és legális drogokkal valamilyen kapcsolatba kerültek, információt szeretnének.

Egyesület

Egyesületünk feladata a droggal és a fogyasztással kapcsolatos információ bevitele a társadalmi szemléletbe, a veszélyeztetettek számára információt nyújtani, illetve lehetőséget biztosítani, hogy képessé váljanak a változásra, változtatásra, döntéshozatalra, konfliktuskezelésre és megoldásra.

A telefonos és online szolgáltatás mellett lehetőséget biztosítunk személyesen igénybe vehető ellátásra: egyéni konzultációra szenvedélybetegséggel élők és hozzátartozóik számára, megelőző- felvilágosító szolgáltatásra, prevenciós szolgáltatásra és képzésre a szenvedélybetegség témakörében, pedagógusok és fiatalok szülei számára szervezett tanácsadásra. Programunkban a drogprevenció kiemelten fontos helyet foglal el. A problémával való nyílt foglalkozás segíthet a szerhasználat kialakulásának, súlyosbodásának megelőzésében, hatékonyabb kezelésében. 

Hosszú évek óta drogprevenció és szenvedélybeteg ellátás területén működő szervezetként felismertük, hogy létezik egy ellátási “fehér folt”, nevezetesen a különböző fogyatékossággal élő emberek körében. Ezért számukra és hozzátartozóik számára is igyekszünk támogatást nyújtani. Az elmúlt években folyamatosan valósítunk meg számukra akadálymentesített programokat, csoportot, egyéni konzultációt, prevenciót, táborokat A családsegítés, közösségépítés szervezésével  lehetőséget tudunk biztosítani számukra és az őket segítő pedagógusok és szociális szakemberek számára, hogy speciális segítséget kapjanak. 

Tapasztalataink szerint a sérült, marginalizálódott, hátrányos helyzetű fiatalok védőfaktorai nem kielégítőek, így szükséges ellátni őket a megfelelő információkkal, fejleszteni meglévő készségeiket, önismeretüket, melynek egyik nagyon hatékony módja az indirekt nevelő hatású programokban való részvétel.